تست قطعات الکترونیکیتعمیرات

رگولاتور چیست و چگونه تست میشود؟

رگولاتور چیست؟ ولتاژ ورودی رگولاتور چیست؟ روش تست رگلاتور یک دغدغه بزرگ در تعمیرات بردهای الکترونیکی همانند آیفون تصویری می باشد. تست رگولاتور بر روی برد و بیرون برد و یا حتی جواب به این سوال که آیا ممکن است رگولاتور را تست کنیم اما همچنان معیوب باشد؟ به عنوان مثال ممکن است رگولاتور آمپر مورد نیاز جهت تغذیه را نداشته باشد؟ در این مطلب به تمام این سوالات پاسخ خواهیم داد و گامی بیشتر برای تست قطعات الکترونیکی خواهیم برداشت . پس تا انتهای مطلب ما را یاری نمایید.

در ابتدای شروع آموزش باید بدانیم رگولاتور چیست؟

رگولاتور چیست؟

رگولاتور یک قطعه الکترونیکی در دسته آی سی ها می باشد. به همین خاطر به آن آی سی رگولاتور نیز میگویند. رگولاتورها انواع مختلفی دارند. رگولاتورهای خطی و رگولاتورهای غیر خطی از همین دسته می باشند. ما در اینجا رگولاتورهای خطی را مورد بررسی قرار خواهیم داد و روش تست رگولاتورهای خطی را بیان خواهیم کرد.

رگولاتور در واقع مبدل های ولتاژ DC to DC می باشند با جریان و توان خاص. یعنی ما توسط یک رگولاتور میتوانیم ولتاژ خود را به هر ولتاژی که نیاز داریم تبدیل نماییم. یکی از پرکاربرد ترین این آی سی رگولاتورها آی سی رگولاتور 7812 و 7805 می باشدکه در تعمیر ایفون تصویری و تعمیر برد جک درب بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.

آی سی رگولاتور کد 78 چیست؟ (7812-7805)

آی سی های رگولاتور وات های متفاوتی دارند که در شکل های متفاوتی دیده میشوند. اما از پرکاربرد ترین آن ها آی سی با شروع کد 78 می باشد که عدد بعد این کد ولتاژ خروجی آی سی را مشخص میکند. مثلا کد 7812 به معنی رگولاتور مبدل ولتاژ مثبت 12 ولت می باشد و کد 7805 به معنی مبدل ولتاژ مستقیم 5 ولت می باشد. اما ولتاژ ورودی رگولاتور باید چقدر باشد؟ حداقل ولتاژ ورودی این آی سی در عمل باید 1+ولتاژ خروجبی باشد. یعنی

ولتاژ ورودی >= ولتاژ خروجی +1

اما حداکثر ولتاژ ورودی چقدر است؟ حداکثر ولتاژ ورودی بسته به میزان حرارت این آی سی می باشد. در دیتاشیت آی سی رگولاتور 7812 یک دمای کاری نوشته شده است و چون این آی سی ولتاژ اضافی را به دما تبدیل میکند هر چقدر ولتاژ ورودی بالاتر برود این رگپولاتور داغتر خواهد شد و حالا اگر بتوانیم این رگولاتور را توسط هیتسینگ خنک نگه داریم میتوانیم ولتاژ بالاتری به ورودی آن داد.

توجه داشته باشید که رگولاتورهای با کد 79 مانند 7912 درواقع مبدل ولتاژ منفی در الکترونیک می باشند و با 7812 کاملا متفاوت خواهند بود.

نوع پر کاربرد آن با کد 78 را در شکل زیر مشاهده می کنید.

پایه های رگولاتور جهت تست رگولاتور
پایه های رگولاتور جهت تست

خوب همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید، آی سی رگولاتور دارای سه عدد پایه می باشد که دو عدد آن پایه های مثبت ورودی و خروجی می باشد و یک عدد این پایه ها منفی مشترک می باشد. اما این منفی مشترک یعنی چی؟ شاید در ذهن شما این سوال مطرح شده است که من دو عدد سیم ورودی دارم حال سیم خروجی ولتاژ را از کجا بگیرم؟

به عکس زیر توجه کنید…

رگولاتور چیست؟ پایه های رگولاتور جهت تست رگولاتور

خوب حالا با دیدن این عکس جواب سوال خود را یافته اید.

رگولاتور 1117 چیست؟

این رگولاتور یک مبدل ولتاژ مثبت مستقیم به مستقیم است و تفاوتی با رگولاتور کد 78 ندارد. این رگولاتور در ولتاژ های کوچک و متعدد بسیاری در بازار وجود دارد و تنها نوع پایه ها و جایگاه آنها متفاوت است. این رگولاتور در بردهای تصویر و تعمیرات برد تصویر بسیار دیده میشود. جهت تست این رگولاتور 1117 با ما همراه باشید. در ابتدا نگاهی به این رگولاتور و پایه ها می اندازیم.

رگولاتور چیست؟ پایه های رگولاتور جهت تست رگولاتور

همانطور که میبینیم جایگاه پایه ها در این آی سی بسیار متفاوت از نوع 78 می باشد. در این رگولاتورها ولتاژ خروجی در کنار کد 1117 مشاهده میشود. مثلا عکس بالا رگولاتور 1117 با ولتاژ خروجی 3.3 ولت می باشد. این نوع از آی سی های رگولاتور ولتاژهای متعددی دارند و در تعمیر آیفون تصویری ولتاژهای کاری 1.8 و 2.5 و 3.3 و نوع ADJ آن بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.

حال نوبت به ان رسیده تا روش های تست این آی سی ها را بررسی نماییم.

رگولاتورهای ADJ چه نوع رگولاتورهایی هستند؟

مدل هایی از رگولاتور 1117 در بازار موجود می باشند با کد ADJ این نوع رگولاتورها ولتاژ خروجی متغیری دارند و سازنده یا طراح برد الکترونیکی هر ولتاژی که مورد نیاز اوست را از این آی سی رگولاتورها میگیرد. این رگولاتورها بسته به طراحی مدار و قطعات کناری خود ولتاژ خروجی آن ها متفاوت است. از این رو نمیخواهیم در این مطلب به مدار آن ها بپردازیم اما روش تست این گونه از رگولاتورها را نیز بیان خواهیم کرد

روش تست رگولاتور ADJ

همانطور که گفتیم این رگولاتورها ولتاژ خروجی متغیری دارند و بسته به قطعات کناری آنها ولتاژ خروجی تعیین میگردد. اما ما جهت تست این رگولاتورها چگونه عمل کنیم. توجه داشته باشید که رگولاتورها مخصوصا رگولاتورهای 1117 ADJ برای تغذیه آی سی ها مورد استفاده قرار میگیرند. مثلا اگر رگولاتور 1117 کنار یک آی سی پروگرام قرار گیرد ما میتوانیم به دیتاشیت این آی سی مراجعه نموده و ولتاژ کاری آی سی را بدست آوریم . در این صورت به راحتی میتوانیم بفهمیم چه ولتاژی باید از رگولاتور بگیریم.

به طور کلی ولتاژ ثابت در خروجی این گونه رگولاتورها نشان از سالم بودن این رگولاتور خواهد بود.

فرایند تست اتصال کوتاه قبل از تست رگولاتورها چیست؟

همواره باید توجه داشته باشیم که رگولاتورها را باید توسط ولتاژ اعمال شده به پایه ورودی بسنجیم. به همین دلیل قبل از اعمال ولتاژ نیاز است تا تست اتصال کوتاه از رگولاتورها گرفته شود تا خطر ترکیدگی یا اتصال کوتاه را به حداقل برسانیم.

توجه داشته باشید که قبل از هر تستی در رگولاتورها در ابتدا تست اتصال کوتاه از پایه ها صورت گیرد چراکه در صورت تست نشدن اتصال کوتاه در رگولاتورها ممکن است خطرات جانی را به همراه داشته باشد.

روش تست اتصال کوتاه رگولاتورها

تست اتصال کوتاه از رگولاتورها بسیار راحت می باشد و تنها کافیست تا مولتی متر خود را بر روی حالت بازر یا اهم متر همراه با بوق گذاشته و پایه های 1 و 2 و 3 را تست اتصال کوتاه بگیرید. بدینصورت که پایه 1 نباید به پایه های 2 و 3 راه بدهد (صدای بازر شنیده نشود یا اهم آن پایین تر از عدد 20 نباشد) و بعد نوبت به پایه 2 میرسد. تست اتصال کوتاه رگولاتور با پایه 2 را نیز بررسی نمایید. هیچ کدام از پایه ها نباید به یکدیگر راه دهند(یا اتصال کوتاه باشند).

رگولاتور چیست؟ پایه های رگولاتور جهت تست رگولاتور توسط مولتی متر
توجه داشته باشید که اگر تست اتصال کوتاه رگولاتور را بر روی برد انجام میدهید و صدای بازر را شنیدید( اتصال کوتاه است ) این به معنی صد در صد خرابی رگولاتور نیست، بلکه ممکن است روی برد اتصال باشد. به همین منظور باید آن را از برد جدا نموده و بیرون نیز تست نمایید.

روش تست رگولاتور با ولتمتر چگونه است؟

حالا رسیدیم به روش تست رگولاتورها که باید در ابتدا بدانیم کدام مدل از رگولاتور را قرار است تست نماییم. اگر رگولاتور از نوع خطی باشد که کار بسیار راحت است اما نوع غیر خطی آن باید حتما اطلاعاتی از دیتاشیت قطعه را بیابیم و بعد به سراغ روش تست رگولاتور برویم. حال ما در اینجا روش تست برخی رگولاتورهای خطی را بیان خواهیم کرد.

روش تست رگولاتور کد 78 روی برد

حال که در ابتدا تست اتصال کوتاه را برای رگولاتور انجام دادیم و اطمینان داریم که اتصال کوتاه نیست ، کافیست بدانیم رگولاتور بر روی برد قرار گرفته است یا بیرون. اگر رگولاتور را قرار است بر روی برد تست نماییم که به راحتی برق برد را وصل میکنیم و پراپ منفی ولتمتر را بر روی بدنه رگولاتور ثابت نگه میداریم. حال پراپ مثبت را ابتدا بر روی پایه ورودی ولتاژ گذاشته و ولتاژ نوشته شده را ثبت میکنیم و بعد پراپ مثبت را به پایه خروجی منتقل کرده و ولتاز را یادداشت می نماییم. همانند شکل زیر

رگولاتور چیست؟ پایه های رگولاتور جهت تست رگولاتور

حال تصور کنید این یک آی سی رگولاتور 7812 می باشد که ولتاژ های بالای 12 ولت را به 12 ولت تبدیل میکند. اگر ولتاژ ورودی مقدار برابر یا کمتری از 12 ولت باشد این بدان معناست که ولتاژ مورد نیاز رگولاتور به آن نرسیده است ، و مشکل از قطعات قبلی خواهد بود. اما اگر ولتاژ پایه ورودی مقدار بالاتر از 12 ولت باشد، این بدان معنیست که ولتاژ مناسب رگولاتور به آن رسیده است و نیاز است تا ولتاژ پایه خروجی را بگیریم.

حالا اگر ولتاژ پایه خروجی مقدار ثابت 12 ولت را نشان دهد، یعنی آی سی رگولاتور ما سالم خواهد بود و اگر ولتاژ پایه خروجی مقداری کمتر و یا بیشتر از 12 ولت باشد این به معنی معیوب بودن آی سی رگولاتور خواهد بود.

توجه داشته باشید که ولتاژ های متغیر در تنها خروجی رگولاتور نیز نتیجه خرابی رگولاتور خواهد بود و ولتازهای خروجی در صورتی که مقدار کمی زیاد و یا کم هستند مثلا ولتاژ خروجی 12/05 است را بسته به نوع برد میتوان سالم درنظر گرفت. به طور کلی هر رگولاتوری طبق دیتاشیت خود درصد کمی خطا خواهد داشت.

روش تست رگولاتور 1117

یکی دیگر از رگولاتورهای پرکاربرد در الکترونیک و تعمیرات برد رگولاتور 1117 می باشد. اما این رگولاتور در تست تنها پایه های آن در ورودی و خروجی متفاوت است و روش تست آن با رگولاتور 78 مشترک می باشد. حال به تصویر زیر نگاهی بیاندازید. این یک برد آیفون تصویری می باشد که رگولاتورهای 1117 آن بر روی قسمت تصویر قرار دارد.

رگولاتور 1117 چیست؟ پایه های رگولاتور 1117 جهت تست رگولاتور

خوب حالا کافیست تا در ابتدا پراپ منفی رو روی قسمت منفی برد و یا پایه منفی رگولاتور 1117 ثابت نگه داریم و بعد پراپ مثبت رو ابتدا در ورودی رگولاتور بذاریم و عدد ولتمتر رو یادداشت کنیم و حالا پراپ مثبت رو روی پایه خروجی بذاریم و ولتاژ رو یادداشت کنیم. نتیجه بدین صورت خواهد بود.

اگر ولتاژ ورودی از مقدار 3.3 ولت بیشتر باشه یعنی ولتاژ مورد نیاز به رگولاتور رسیده اما اگر کمتر باشه باید قبل این رگولاتور دنبال حل مشکل باشیم. اما اگر ولتاژ کافی رسیده باشه و ولتاژ خروجی خارج از مقدار 3.3 ولت باشه و یا ولتاژ کمی دارای نوسان باشه این بدان معنیست که رگولاتور سوخته است و باید تعویض گردد.

برای نوشتن این مطلب 4 روز کاری صرف شده است . 10 سال تخصص در این مطلب نهفته شده تا شما دوست عزیز در مدت زمان ده دقیقه این مطلب رو بخونید. خوشحال میشیم اگه با کمی وقت گذاشتن و به اشتراک گذاشتن این مطلب ما رو هم خوشحال کنید. در ضمن میتونید به این مطلب هم امتیاز بدید ممنون از شما

گروه مهندسی سریر تصویر فعال در زمینه تعمیر آنتن مرکزی و تعمیر تابلو روان و همچنین سیستم های آنتن مرکزی هتلی فعالیت میکند. این شرکت دوره های آموزشی تعمیر و نصب آیفون تصویری را زیر نظر کارشناسان خود به صورت کاملا تخصصی برگزار میکند.

مصطفی میرزاده

مصطفی میرزاده مدیریت مجموعه سریر تصویر می باشد. تخصص ایشان در زمینه های برقی و سئو سایت است. 8 سال فعالیت در برج میلاد تهران - 2 سال فعالیت در دانشگاه تربیت مدرس و 5 سال مدرسی بردهای الکترونیکی در سوابق ایشان ضبط گردیده است. تخصص هایی همچون طراحی مدارات فرمان - طراحی مدارات الکترونیکی - سئو حرفه ای سایت ، تا به امروز در رزومه ایشان ثبت گردیده است. پیشرفت در کار و حرفه و انتقال دانش خود به دیگران از خصوصیات بارز ایشان است.

نوشته های مشابه

‫11 دیدگاه ها

  1. با سلام و تشکر از مطالب ارزنده وبسایت شما،

    پنل آیفون تصویری تابا مدل سپهر که به صورت DIP مونتاژ شده و قدیمی هست، تصویر ندارد. با توجه به بررسی قطعات متوجه شدم قبل از ورودی رگولاتور ولتاژی حدود ۵.۵ ولت به رگولاتور می رسد. با توجه با اینکه برق AC ورودی ترانس هم ولتاژ ۱۲ ولت را نشان می داد. قاعدتا مشکل از دیودها یا خازن باید باشد. منتها خازن ۱۰۰۰ میکروفاراد روی برد وجود ندارد.من خودم یک خازن ۱۰۰۰ میکروفاراد ۲۵ ولت بین پایه مثبت ورودی رگولاتور و منفی رگولاتور اضافه کردم تا ببینم چه اتفاقی می افتد. ولتاژ ورودی رگولاتور ۱۵ ولت شد و ولتاژ خروجی رگولاتور هم ۱۲ ولت و تصویر هم آمد. هیچ قطعه ای را تعویض نکردم و فقط خودم این خازن ۱۰۰۰ میکروفاراد را اضافه کردم. سوالم اینجاست اولا چه قطعه لی ایراد دارد و دوم اینکه برای تامین ولتاژ مورد نیاز رگولاتور چرا چنین خازنی روی برد نیست؟ شاید برای جلوگیری از نشتی یا نینداختن نویز در تصویر ولی چگونه تا به حال بدون خازن برای رگولاتور کار می کرده؟
    ممنون میشم من را راهنمایی نمایید.
    تشکر ویژه

    1. سلام رگولاتورها از نو مبدل خطی می باشند و حتما دارای خازن برای صافی ولتاژ هستند. دو احتمال برای برد وجود دارد. 1- خازن صافی معیوب شده و با اضافه کردن خازن ولتاژ صاف گردیده 2- یکی از دیودها در پل دیودی سوخته و با اضافه کردن خازن ریپل خازن گرفته شده. در بردهایی با مصرف کم به جای پل دیودی می توان از یک دیود استفاده کرد و تنها یک ریپل را در خازن ذخیره کرد. همان یک خازن برای صدم ثانیه مصرف کننده را در مدار نگه می دارد.

  2. سلام.یه ایفون تابا۲۰۷۰ واسم اوردن که صفحه نمایشش چشمک میزد و روشن نمیشد.برای مطمعا شدن از خرابی برد تغذیه دستگاه رو با باتری ماشین که ۱۲تا۱۴ ولت هست تست کردم.دستگاه روشن شد ولی بعد ۱۰ ثانیه خاموش شد ودیگه روشن نشد.حتی چشمک هم نمیزنه دیگه.
    ممنون میشم راهنماییم کنید

    1. در آیفون تصویری تابا شما یک اتصالی در برد تصویر دارید که همین اتصالی سبب چشمک زدن چراغ آیفون تابا شما شده است. زمانی که به باتری ماشین متصل شده آمپر زیاد باتری سبب کاملا سوختن آن قطعه شده است. برد ال سی را از مدار جدا کنید احتمال داشتن صدا زیاد خواهد شد.

  3. توضیح بسیار عالی و کارامد . اگ بتونین این توضیحات بصورت پی دی اف منتشر کنین خیلی خوب میشه

  4. رگلاتور منفی توش نبود
    Ddj کامل نبود اینکه منفی به adj یا مقاومت متغیر میزنیم تو برد برد یانه توش نبود گذرا گفته شد

  5. سلام. کلمات قاصرند و ناتوان… حق مطلب را آنگونه که باید وشاید ادا نمی‌کنند… بسیار دیده ام سایت‌هایی که در این زمینه فعالیت می‌کننداما این کجا و آن کجا..؟؟!!
    یک دل خدایی می‌خواهد، تجربیات و دانش اندوخته های خویش را با ذکر جزئیات، تشریح و برایگان در اختیار عموم قرار دادن. برایتان اجر دنیوی و اخروی از درگاه ایزد منان مسیلت مینمایم. در پناه حق

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس با ما