تست قطعات الکترونیکیمدارات و تست هامشکلات زنگمشکلات صدا

روشهای تست بلندگو و اسپیکر

تست بلندگو یا اسپیکر یا باند یک دغدغه برای تعمیرکاران جهت تست قطعات الکترونیکی می باشد. آیا تست بلندگو با مولتی متر و یا بدون مولتی متر یا همان تست اهمی بلندگو و یا تست ولتاژی ، میتواند تست مطمعنی باشد؟ در مباحث تعمیرات آیفون تصویری در مورد روش تست بلندگو صحبت کرده ایم اما در این مطلب به صورت تخصصی تمام راهکارهای تست بلندگو خصوصا در آیفون تصویری را عنوان خواهیم کرد. این مشکل می تواند مشکلات صدا در آیفونهای تصویری را نیز شامل شود.

بلندگو
اسپیکر

روش کارکرد بلندگو یا اسپیکر

بلندگو یا اسپیکر دارای یک سیم پیچ الکتریکی و یک آهنربای مغناطیسی است که در پشت سیم پیچ قرار گرفته است. سیم پیچ با سیگنال الکتریکی تحمیل شده دارای میدان مغناطیسی میگردد که این میدان در زمانهای همنام شده با آهنربای پشتی از آهنربا فاصله گرفته و هنگام غیر همنام شدن همدیگر را جذب میکنند . همین جذب و دفع سبب حرکت دیافراگم اسپیکر شده و صدا را ایجاد میکند.

روش کارکرد اسپیکر و بلندگو
نحوه کار بلندگو یا اسپیکر

روش تست اهمی بلندگو و اسپیکر

حال که روش کارکرد یک بلندگو و یا اسپیکر را شناختیم باید روش های تست بلندگو را عنوان کنیم. یکی از رایج ترین روش های تست بلندگو میان تعمیرکاران روش تست اهمی بلندگو توسط مولتی متر است. در این روش مولتی متر را بر روی اهم قرار داده و دوسر سیم پیچ یا همان نقاط اتصال سیم به بلندگو را اهم میگیریم. بهتر است تا مولتی متر خود را بر روی حالت بازر بگذارید تا علاوه بر نمایش میزان اهم ، صدای بازر را نیز بشنوید. اهم هر بلندگویی بر روی آن هک شده است. پس مقدار نمایش داده شده بر روی صفحه مولتی متر باید با مقدار نوشته شده بر روی بلندگو یکسان باشد.

حالت بازر مولتی متر جهت تست بلندگو
حالت بازر مولتی متر جهت تست بلندگو

از اهم های رایج می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • بلندگو با 8 اهم
  • بلندگو با 6 اهم
  • بلندگو با 16 اهم

میزان دقت تست بلندگو در روش تست اهمی

دقت تست بلندگو در این روش چیزی حدود 50% می باشد. چرا که در این روش تست بلندگو ما تنها سیم پیچ موجود در پشت دیافراگم را تست میگیریم و موارد دیگر نظیر آهنربای ثابت و یا دریچه دیافراگم را نمی توان تست کرد که البته خرابی دریچه دیافراگم بیشتر سبب صدای خر خر در بلندگو خواهد شد.

استفاده از ولتاژ برای تست صحت بلندگو

تست ولتاژی بلندگو یک روش رایج است. همانطور که گفتیم یک بلندگو سیگنال الکتریکی نوسان دار AC را دریافت و بعد از عبور از سیم پیچ سبب حرکت دیافراگم میگردد. حال اگر این سیگنال الکتریکی را به صورت دستی به سیم پیچ اعمال کنیم چه اتفاقی خواهد افتاد؟

اگر منبع تغذیه DC داریم با اعمال یک ولتاژ 5 ولت میتوانیم دریچه دیافراگم را تنها به یک سمت بکشانیم و همین امر سبب ایجاد یک صدای تق بر روی بلندگو میشود. اما اگر ولتاژ AC 5 ولت را به بلندگو اعمال کنیم سبب حرکت جلو و عقب مداوم دریچه دیافراگم خواهد شد و در این صورت هم می توان از صحت سیم پیچ مطمعن شد و هم از کارکرد سالم دریچه دیافراگم و حتی آهن ربای پشت دریچه. چراکه حرکت دریچه دیافراگم دقیقا زمانی اتفاق می افتد که آهن ربای پشت دریچه دیافراگم سالم باشد و سبب همنامی و غیر همنامی دو آهنربا شود.

یکی از مزیت های این روش تست بلندگو بدون مولتی متر یا اهم متر است. هم تست دقیق تری خواهید داشت و هم بدون نیاز به اهم متر تست اسپیکر را انجام خواهید داد.

تست اسپیکر  و بلندگو توسط ولتاژ AC
تست اسپیکر توسط ولتاژ AC

میزان ولتاژ اعمال شده در این روش تست

اما این میزان ولتاژ اعمال شده در این روش تست چقدر است؟ این میزان ولتاژ و جریان بسته به وات بلندگو خواهد داشت مثلا در یک بلندگوی 8 اهم 0.5 وات تنها ولتاژ 5 ولت و میزان جریان 0.1 کافی می باشد اما این میزان از ولتاژ و جریان برای تست یک بلندگوی خودرو یا مثلا 100 وات بسیار کم خواهد بود. بهتر است همواره برای تست ولتاژی از بلنگو حتما از ولتاژ و آمپراژ کمتر شروع به تست نماییم.

دقت تست بلندگو در روش تست ولتاژی

دقت تست اسپیکرها در این روش چیزی حدود 80% خواهد بود چراکه در این روش هم میتوان از صحت سیم پیچ اطمینان پیدا کرد و هم از صحت عملکرد دریچه دیافراگم و آهن ربا مطمعن بود. اما 20% خطای موجود در این روش تست به دلیل خرابی یا پارگی در دریچه دیافراگم است. نداشتن یک صدای شفاف در بلندگو و یا خر خر در یک بلندگو را نمی توان در این روش تست گرفت چراکه این ولتاژ تنها یک پالس صدایی ایجاد میکند.

بهتر است جهت تست بلندگو با روش ولتاژی ، از ولتاژ متناوب استفاده نمود چراکه در این روش تست حرکت عقب و جلو دیافراگم با هم تست خواهند شد.

استفاده از بلندگو با اهم های متفاوت روی برد

توجه داشته باشید که بلندگوها دارای اهم های متفاوتی هستند و بسته به مدار الکترونیکی ما ممکن است از اهم های متفاوتی از بلنگو در برد الکترونیکی استفاده شود. به عنوان مثال بلندگوهای موجود در تعمیر آیفون تصویری مقدار 8 اهم و 16 اهم هستند که البته استفاده از اهم های متفاوت تنها میزان صدای خروجی را تغییر خواهد داد. چراکه این اهم اگر پایین تر برود با میزان سیگنال الکتریکی که از برد ساطح میشود بلندگو میزان کمتری ارتعاش خواهد داشت و همین امر سبب کمتر شدن صدای بلندگو میگردد.

سری و موازی نمودن بلندگوها برای رسیدن به اهم دلخواه

اما ما میتوانیم از چند بلندگو به صورت سری و موازی نیز استفاده نماییم تا به اهم دلخواه خود برسیم. تصور کنید در حال تعمیر یک آیفون تصویری هستید و به یک بلندگو با اهم 16 برخورد میکنید که این اهم از بلندگو را ندارید. حال چه می توان کرد؟ میتوان از قانون سری و موازی اهم استفاده نمود. به عنوان مثال می توان دو عدد بلندگوی 8 اهم را به صورت سری به مدار متصل کرد و به صدای مورد نظر رسید. یا با اتصال یک مقاومت 8 اهم به یکی از پایه های بلندگو به اهم مورد نظر رسید.

همین کار را برای قانون موازی اهم ها نیز می توان استفاده نمود. به عنوان مثال بر روی یک برد بلندگوی 8 اهم نصب شده و شما یک بلندگوی 16 اهمی دارید. حال می توانید با اتصال یک مقاومت 16 اهم به هر دو پایه بلندگو به صورت موازی یک بلندگوی 8 اهمی داشته باشید. اما این کار صدای شما را متناسب نخواهد کرد! بلکه شما تنها امپدانس برد را رعایت خواهید کرد تا فشاری بر روی آمپلی فایر برد وارد نشود.

گروه مهندسی سریر تصویر فعال در زمینه تعمیر آنتن مرکزی و تعمیر تابلو روان و همچنین سیستم های آنتن مرکزی هتلی فعالیت میکند. این شرکت دوره های آموزشی تعمیر و نصب آیفون تصویری را زیر نظر کارشناسان خود به صورت کاملا تخصصی برگزار میکند.

مصطفی میرزاده

مصطفی میرزاده مدیریت مجموعه سریر تصویر می باشد. تخصص ایشان در زمینه های برقی و سئو سایت است. 8 سال فعالیت در برج میلاد تهران - 2 سال فعالیت در دانشگاه تربیت مدرس و 5 سال مدرسی بردهای الکترونیکی در سوابق ایشان ضبط گردیده است. تخصص هایی همچون طراحی مدارات فرمان - طراحی مدارات الکترونیکی - سئو حرفه ای سایت ، تا به امروز در رزومه ایشان ثبت گردیده است. پیشرفت در کار و حرفه و انتقال دانش خود به دیگران از خصوصیات بارز ایشان است.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. اهم بلندگوی تکنما روش زده بود 8 اهم متر زدم 7 نشون داد یدونه نو خریدم اونم اهم گرفتم 7 اهم بود. این یک اهم مشکل ایجاد میکنه؟؟

    1. سلام خیر مشکلی در اهم وجود ندارد. اهم گیری برای این منظور انجام می شود که یا اهم بسیار بالا و یا اهم بسیار پایین را نشان دهد به معنی معیوب بودن بلندگو خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس با ما